Ful Medames / Fūl (Gotowany bób)


Gotowany bób jadali już ponoć robotnicy pracujący przy budowie egipskich piramid – ziarna bobu odnaleziono m.in. w grobowcach faraonów z XII dynasti, którzy władali Nilem od XX do XVIII wieku p.n.e. Tradycja ta przetrwała całe tysiąclecia i nawet zyskała popularność poza Afryką – Ful Medames czy też po prostu Fūl dobrze przyjął się także na bliskim wschodzie: w Libanie, Syrii oraz Jordanii. Tutaj niekiedy zamiast bobu używa się fasoli, a samą potrawę wzbogaca takimi dodatkami jak ser czy jajko gotowane na twardo. Same ziarna po obraniu gniecie się także na puree.

Składniki:

– 250 gr suszonego bobu moczonego przez noc (ew. 400 gr świeżego bobu)
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżeczki kminu zmielonego
– sok z cytryny
– 3 łyżki oliwy
– 250 gr sera Domiati (ew. fety lub sirene), pokruszonego
– 2 czerwone cebule, posiekane
– garść liści pietruszki, posiekanych

Przygotowanie:

    • Bób zagotować – jeśli jest suszony przez około godzinę, świeży mniej niż kwadrans
    • Ziaren nie należy rozgotowywać, muszą być al dente (jeśli skórki się sfałdują po gotowaniu, wyłuskać z nich nasiona).
    • Ugotowany bób przełożyć do miski. Dodać czosnek, kmin, sok z cytryny oraz oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
    • Bób oprószyć siekaną pietruszką i serwować z serem oraz cebulą w osobnych miskach.

 
(Poniżej przepis na Ful Mademes w kilku wariantach z różnymi dodatkami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.