Sayadieh / Siyyadiyeh (Ryba z ryżem)


Arabskie Sayadieh czy też Siyyadiyeh można tłumaczyć jako dzisiejsza ryba. Chodzi o rybę świeżo z połowu. Te sztuki, których rybacy nie sprzedali na targu zabierali do domu aby przygotować właśnie Siyyadiyeh. Jest to geneza wielu śródziemnomorskich dań rybnych od Bouillabess poczynając. W przypadku Siyyadiyeh szczególnie popularnego w Libanie, nie przygotowywano jednak zupy. To smażona ryba podawana z ryżem. Koncepcyjnie bliżej zatem do Fish&Chips.

Składniki:

– 1 kg filetów z ryb o białym mięsie
– 250 gr ryżu
– 2 cebule drobno pokrojone
– 0,7 l bulionu (najlepiej rybnego)
– 6 łyżek soku z cytryny
– 2 garści pinioli
– łyżka mielonego kminu
– łyżka mielonego ziela angielskiego
mąka do panierowania
oliwa
Sos:
– bulion (najlepiej rybny)
– pół łyżeczki mielonego kminu
– sok z połowy cytryny
– łyżka mąki
– łyżka masła

Przygotowanie:

    • W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać piniole i całość zrumienić.
    • Dodać ryż, chwilę podsmażyć, zalać sokiem z cytryny, a gdy odparuje wlać bulion.
    • Całość doprawić pozostałym połowa kminu, zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu aby ryż zrobi się miękki.
    • Przygotować sos: na patelni rozgrzać masło, razem z mąką zrobić jasną zasmażkę. Doprawić ją kminkiem, solą, pieprzem i sosem cytrynowym. Dodać tyle bulionu aby powstał sos.
    • W tym czasie przygotować rybę: filety doprawić solą, pieprzem i pozostałą połową kminu. Obtoczyć w mące.
    • Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć ryby z każdej strony ok. 3 min (można robić to partiami), po czym ryby zdjąć i odsączyć na papierowy ręczniku.
    • Serwowanie: najpierw ułożyć ryż (czy to na dużym półmisku, czy na talerzach), na wierzchu położyć rybę i całość podlać sosem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych