Kaeng Khiao Wan (Zielone curry)


Bardzo popularną już na całym świecie ostrą zielona pastę curry Nam Phrik Kaeng Khiao Wan w Tajlandii zazwyczaj łączy się z cięższym mięsem takim jak wołowina lub wieprzowina – na zachodzie najbardziej znane jest połączenie z kurczakiem Kaeng Khiao Wan Gai (na filmie poniżej). Niemniej Tajowie nie stronią także od serwowania jej z owocami morza takimi jak właśnie krewetki – tak powstaje Kaeng Khiao Wan Gung. W tym przypadku ostrość pasty równoważy użycie dużej ilości mleka kokosowego. Jest to popularne curry (taj. Kaeng) z tzw. street food, dlatego też jego przygotowanie powinno zająć krótką chwilę.

Składniki:

– pół kg krewetek (najlepiej surowych)
– 400 ml mleka kokosowego
– 2 łyżki zielonej pasty curry
– 4 liscie kaffiru (ew. 2 łyżeczki skórki otartej z limonki)
– łodyga trawy cytrynowej, posiekanej (tylko biała część)
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżki sosu rybnego
– garść liści tajskiej bazylii
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W woku rozgrzać olej. Dodać pastę curry i smażyć 2 minuty.
    • Dodać pozostałe składniki (poza krewetkami i bazylią) i dusić 5 minut.
    • Do gotującego się sosu wrzucić krewetki. Jeśli są surowe dusić ok. 5 minut. Jeśli są ugotowane to tylko przez minutę podgrzać.
    • Na koniec dodać bazylię i zamieszać.

 
(Poniższej propozycja na proste zielone curry z kurczakiem – przepis Davida Thompsona, australijskiego guru kuchni tajskiej)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych