Tequila


Tequila jest najbardziej znaną odmianą Mezcalu, meksykańskiej wódki z Agawy. W jej przypadku używa się wyłącznie soku i to z jednej odmiany rośliny: Agawy Niebieskiej (łac. Agave tequilana). Produkcja tequili zaczęła się w XVI wieku w północno-zachodniej części obecnego stanu Jalisco, gdzie wokół miejscowości Tequila były największe skupiska uprawy Agawy Niebieskiej. Wcześniej przefermentowany sok pijali już Aztekowie. Hiszpani zaczęli go destylować z oszczędności i trudnego dostępu do rodzimego brandy. Długi czas był to trunek lokalny – pierwszym eksporterem do USA był Don Cenobio Sauza, który produkował alkohol pod własnym nazwiskiem (marka słynna do dziś).

Wyróżnia się pięć głównych typów Tequilli:
Blanco (biała) lub Plata (srebrna) to czysta tequila rozlewana tuż po destylacji, ew. krótkim (2 mies.) leżakowaniu.
Joven (młoda) lub Oro (złota) to także trunek nie starzony ale doprawiany karmelem, ekstraktem dębowym, czy też syropem cukrowym. Stąd złocisty kolor (ew. może być to mieszanka tequili białe i stażonej).
Reposado (leżakująca) to tequila która leżakuje w dębowych beczkach od 2 do 12 miesięcy.
Anejo (stażona) to tequila która leżakuje w dębowych beczkach od 1 do 3 lat.
Extra Anejo to tequila wprowadzona na rynek w 2006 roku – staży się ją dłużej niż 3 lata.

Tequila produkowana z czystego soku z Agawy Niebieskiej nosi zwykle oznaczenie 100% Agave. Istnieje też tzw. mixtio gdzie sok stanowi 51 proc. zacieru i uzupełniany jest cukrem.
W Meksyku Tequilę pije się saute – wariant z solą i limonką popularny jest na rynkach eksportowych – niekiedy w towarzystwie Sangrity czyli połączenia soków cytrusowych (ew. pomidorowego) doprawianych chili.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych