Berkoukech / Berkoukes (Zupa warzywna z kaszą)


Berkoukech czy też Berkoukes to rodzaj gruboziarnistej kaszy podobnej do kuskusu – grubsza nawet o mhamsy. Podobnie jak jej drobniejsza wersja jest robiona z semoliny i również popularna w Afryce Północnej – od Maroko, przez Algierię, aż po Tunezję. To produkt o berberyjskich korzeniach. Zazwyczaj jest bazą bogatej w warzywa (w zależności od wariantu zawiera także mięso), gęstej, ale prostej zupę, która nosi taką samą nazwę jak sama kasza.
Arabowie przygotowują ją zwykle w okresie zimowym, jako posiłek dający energię na cały dzień pracy. Wówczas jest największy wybór wysokoenergetycznych warzyw korzeniowych.  Z drugiej strony mieszkańcy oazy Tozeur tym właśnie daniem witają wiosnę. Poniżej przepis na bezmięsny Berkoukech z Dar-Chaabane, miasteczka położonego na półwyspie Cap Bon, w północno-wschodniej Tunezji.

Składniki:

– pół kg kaszy Berkoukech ew. Kusukusu (jak najgrubszego)
– 2 marchewki, pokrojone na duże kawałki
cebula, pokrojona na duże kawałki
– 2 rzepy, pokrojone na duże kawałki
– 200 gr suszonego bobu, namoczonego w wodzie przez noc
– pół kapusty, posiekanej na kawałki
– 2 łyżki suszonej, mielonej papryki
– 2 – 3 ostre suszone papryczki chili (opcjonalnie)
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Wszystkie warzywa, poza kapustą umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować około kwadransa
    • Dodać kapustę, doprawić solą oraz pieprzem i dodać suszoną paprykę oraz chili. Gotować około pół godziny.
    • Do zupy wsypać kaszę i dodać oliwę (wcześniej uzupełnić płyn jeśli potrzeba). Gotować jeszcze kilka minut, w zależności od grubości kaszy.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.