Grünkohl mit Pinkel / Mettwurst (Jarmuż z kiełbasą)


Grünkohl to niemiecka nazwa jarmużu. Warzywo to szczególnie popularne jest wśród mieszkańców Bremy, którzy jednak nie nazywają go zieloną, ale brunatną kapustą: Braunkohl. Bremeńczycy mają nawet konkurs jedzenia jarmużu serwowanego zazwyczaj z rodzajem kaszanki zwanej Pinkel. Tradycyjnie ten kto na miejskich zawodach wciśnie najwięcej Grünkohl mit Pinkel i najdłużej utrzyma się przy stole w nagrodę otrzymuje skrzynkę piwa z ratuszowej piwnicy. Jesienią w czasie zbiorów podobne konkurencje toczą się zresztą także w okolicznych wsiach.
Te samo danie serwuje się także w każdy drugi piątek lutego, na odbywającej się w bremeńskim ratuszu uczcie Brudermahl mit Schaffer. To uroczystość pożegnania marynarzy, którzy wracają na morze po zimowej przerwie. Tradycja ta sięga 1545 roku.
Pinkel nie jest jedyną wkładką mięsną, która w tym zestawie zwyczajowo towarzyszy jarmużowi. Spotkać można także Grünkohl mit Speck z podwędzanym boczkiem oraz Grünkohl mit Mettwurst, gdzie podaje się z podwędzaną metką znaną także w Polsce. Często podaje się zresztą zarówno kiełbasę jak i boczek, a także baleron (niemieckie Kasseler).
Pinkel to produkt regionalny trudny do zdobycia, poza Bremą jarmuż jadany jest więc raczej z metką. Grünkohl mit Mettwurst łatwiej przygotować także w polskich warunkach. Coraz trudniejszą do zdobycia metkę można zresztą zastąpić kiełbasą Polską Surową. Można też dołożyć boczek.

Składniki:

– 1,5 kg jarmużu
– 2 pętka kiełbasy: Pinkel, Metki lub Surowej Polskiej
– 2 grube (2 cm) plastry boczku (opcjonalnie)
– 2 grube (2 cm) plastry baleronu (opcjonalnie)
cebula drobno posiekana
– 100 gr boczku pokrojonego w kostkę
– 100 gr słoniny pokrojonej w kostkę (opcjonalnie)
– 350 ml bulionu
– szczypta gałki muszkatułowej
– łyżka smalcu lub oleju

Przygotowanie:

    • Oczyszczone i przebrane liście jarmużu około 2 minuty blanszować we wrzącej, osolonej wodzie.
    • Jarmuż odsączyć i grubo pokroić.
    • W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim krojony w kostkę boczek oraz słoninę (opcjonalnie). Chwilę później zeszklić jeszcze cebulę.
    •  Dodać jarmuż, całość zalać bulionem i pod przykryciem dusić trzy kwadranse. Co jakiś czas mieszać jarmuż.
    • Dodać kiełbaski i plastry boczku, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. W razie potrzeby dolać nieco wody.
    • Całość dusić jeszcze kwadrans.
    • Na talerze najpierw wyłożyć jarmuż, a nie nim ułożyć kiełbasę i boczek.

 
Grünkohl mit Mettwurst zazwyczaj podaje się z gotowanymi ziemniakami z wody.
W Bremie w czasie zawodów popija się go wódką, aby ułatwić trawienie.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu – w tym przypadku do jarmużu trafiają oba rodzaje kiełbasy, a także boczek i baleron. Film w oryginalnej wersji językowej.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.