Pato a la Sevillana (Kaczka z oliwkami i cytrusami)


Kaczka po sewilsku czyli właśnie Pato a la Sevillana, to jedno ze starych andaluzyjskich dań. W delcie Gwadalkiwiru gdzie znajdują się królewskie tereny łowieckie Coto Donana nigdy nie brakowało dzikiego ptactwa. Mięso ustrzelonych tu dzikich kaczek równie chętnie konserwowano przygotowując z nich wędliny, jak i podawano na gorąco. Przepis na Pato a la Sevillana sięga po to co najlepszego oferuje południe Hiszpanii: oliwki, cytrusy oraz zioła, które nadają mięsu świeżości (w zestawie przypraw widać tu jednak też wpływy arabskie). Jest przy tym wyjątkowo prosty.
Dziś w oryginalnym przepisie coraz rzadziej spotyka się już jednak dzikie kaczki – Coto Donana to rezerwat przyrody – i zastępuje je drobiem domowym. Hiszpanie do tego przepisu używają gorzkich pomarańczy, które można jednak zastąpić zestawem zwykłej pomarańczy i cytryny.

Składniki:

kaczka podzielona na ćwiartki, ew. cztery sprawione ćwiartki (udka) kaczki
– 3 łyżki zielonych oliwek
– pomarańcza obrana ze skórki i podzielona na segmenty
– cytryna obrana ze skórki i podzielona na segmenty
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– gałązka rozmarynu
– 2 gałązki tymianku
– łyżka miodu
– mały kawałek cynamonu
– łyżeczka nasion kolendry
– pół kieliszka Wytrawnego Sherry (ew. innego białego wytrawnego wina)
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej kawałki kaczki.
    • Zalać winem i zdeglasować.
    • Do rondla dodać pozostałe składniki, szklankę wody i doprawić solą oraz pieprzem.
    • Całość przykryć i na małym ogniu dusić kaczkę około trzech kwadransów, aż powstanie gęsty sos (od czasu do czasu można nieco zamieszać).

 
Mięso podawać z gotowanym ryżem – można też dodać świeże kawałki cytrusów i migdały.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.