Tapenade (Pasta z oliwek)



Przepisy na pastę z oliwek pojawiają się już w starożytnym Rzymie – o czymś podobnym wspominał już Katon Starszy. Tapenade to jednak produkt Prowansji. Sama nazwa wywodzi się od prowansalskiego słowa tapenas, które jednak nie oznacza oliwek, ale kapary, które towarzyszą im w paście. Dzisiejszy przepis ustalił się z końcem XIX wieku, kiedy Tapenade zyskał na popularności w marsylskich knajpkach. Do autorstwa receptury przyznaje się restauracja La Maison Dorée, która podawała ją z jajkami na twardo.
Pastę najczęściej przygotowuje się z oliwkami czarnymi, używa się jednak także tych zielonych. W tym drugim przypadku przepis jest wyjątkowo prosty: mieli się je z piniolami lub migdałami w równych proporcjach (dodatek kaparów nie jest konieczny).
Francuzi Tapenade jadają zazwyczaj na grzankach. Łączyć można ją jednak z dowolnymi jedzeniem: używać do mięsa, tak jak na filmie poniżej, albo jako sos do makaronu (rodzaj Pesto).

Składniki:

– 200 gr czarnych oliwek
– łyżka kaparów
– 2 – 3 fileciki anchovis
– łyżka soku z cytryny
– 2 – 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmieszać w malakserze lub utłuc w moździerzu. Doprawić solą i pieprzem do smaku

(Poniżej przepis na piersi kurczaka z Tapenadą oraz Ratatouille.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.