Ginataang Kalabasa (Dynia duszona w mleku kokosowym)


Ginataan to określenie wszelkich filipińskich dań polegających na duszeniu składników w mleczku kokosowym (tak też należy tłumaczyć to słowo). Są to powszednie potrawy serwowane z ryżem w ciągu dnia pracy. Dodatki są bardzo różne i to właśnie od nich zazwyczaj bierze się druga część nazwy potrawy: popularne Ginataang Hipon to duszone w mleku kokosowym krewetki, do Ginataang Manok dodaje się kurczaka, do Ginataang Gulay trafia mieszanka warzyw, a w Ginataang Kalabasa główną rolę odgrywa dynia (calabaza jest jedną z odmian tego warzywa, ale nazwa ta używana jest w znacznie bardziej uniwersalny sposób).
Dyni bardzo często towarzyszy fasolka wężowa zwana tu Sitaw - wówczas używa się też nazwy Ginataang Sitaw at Kalabasa. Obowiązkowo jest wkładka mięsna: najpopularniejsze są krewetki i białe mięso np. wieprzowina lub kurczak (używa się jednak także krabów – przepis na filmie)
Specyficzną odmianą Ginataan jest wieprzowina w mleku kokosowym Bicol Express. W ten sposób udoskonala się także istniejące dania: dodając mleko kokosowe do Adobo powstaje Ginataang Adobo.

Składniki:

– 700 gr dyni, wypestkowanej, obranej ze skórki i pokrojonej na niezbyt duże kawałki
– 300 gr wieprzowiny/kurczaka, pociętej/pociętego na paski
– 300 gr fasolki wężowej (ew. szparagowej), pociętej na kawałki
– puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
– 3 ząbki czosnku, posiekane
cebula, posiekana
– 2 papryczki chili, posiekane
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

    • W rondlu rozgrzać olej. Dodać czosnek, cebulę oraz mięso. Smażyć aż się zrumieni.
    • Dodać dynię i fasolkę, sos rybny oraz chili. Całość wymieszać.
    • Całość zalać mlekiem kokosowym (smak można wzmocnić dodając kostkę rosołową) i gotować około kwadransa, aż warzywa zrobią się miękkie.

 
(Na poniższym filmie przepis na Ginataang Kalabasa z dodatkiem krabów – Ginataang Alimango to z kolei nazwa duszonych mleku kokosowym krabów.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.