Sopa de Moganga (Zupa dyniowa z mięsem i makaronem)


Dynia po drodze z Nowego Świata do Europu jaką odbywała w XV wieku nie raz musiała natknąć się na osiadłe na oceanie wyspy, takie jak Madera. Tradycja uprawy dyni jest tu więc całkiem długa. Jednym z popularniejszych sposobów na jej przygotowanie jest Sopa de Moganga – sama nazwa moganga oznacza właśnie dynię, tyle że jest to określenie wywodzące się z języka Kongo obowiązującego w północnej Angoli. Kraj ten był podstawowym źródłem niewolników do portugalskich kolonii, można więc wnioskować, że poniższy przepis na zupę przypisać należy właśnie czarnoskórym migrantom, przywiezionym na wyspę. Sopa de Moganga do dziś pełni rolę dania głównego – serwuje się ją z dużą ilością chleba. Obecna wersja, z wkładką mięsną najpewniej nie obowiązywała w czasach niewolnictwa.

Składniki:

– 900 gr pokrojonej w kostkę dyni
– 450 gr cielęciny pokrojonej w kostkę
– 450 gr ziemniaków lub patatów
– puszka pomidorów
– duża cebula pokrojona w półplasterki
– 100 gr zielonego groszku
– 100 gr makaronu do zupy, najlepiej krótkie nitki
– papryczka chili, drobno posiekana
– 2 łyżki masła

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu rozgrzać masło. Zrumienić na nim cebulę oraz mięso.
    • Dodać pomidory i gotować ok. 10 minut.
    • Dodać dynię i pod przykryciem, na małym ogniu dusić kolejne 20 minut.
    • Dodać groszek, ziemniaki i  chili, doprawić solą i dolać nieco wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
    • Na koniec dodać makaron i gotować jeszcze 5 minut.

 
Zupę podawać z chlebem i świeżymi winogronami.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.