Frito Mallorquín (Mięso smażone z warzywami)


Jak wskazuje nazwa Frito Mallorquín to danie wywodzące się z hiszpańskiej Majorki. Zwyczaj chce aby serwować je w czasie jesiennego świniobicia, zwanego tu Mantanza. Stąd dość dowolny wybór zestawu mięs jakie się używa – dokładane jest to co akurat pod ręką. Tradycyjny jest dodatek wątróbki. Towarzyszy im duża ilość różnych warzyw. Zwykle tych na które jest akurat sezon. Frito Mallorquín podaje się bowiem także przy większych uroczystościach (np. na weselach) w oczekiwaniu na danie główne.
Wieprzowina nie jest tu zresztą nieodzownym, ani bardzo tradycyjnym elementem – przypuszcza się, że ten przepis z Północnej Afryki przywieźli ze sobą sefardyjscy Żydzi (stąd użycie przypraw korzennych). Pierwszy raz pojawił się XIV wiecznej, hiszpańskiej książce kucharskiej Llibre de Sent Soví.

Składniki:

– pół kg wątróbki cielęcej, wieprzowej lub drobiowej pokrojonej w kostkę
– pół kg schabu wieprzowego/mięsa drobiowego, pokrojonego na kawałki
– pół kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
– 2 ząbki czosnku rozgniecione, w łupinkach
cebula pokrojona w półplasterki
– bulwa kopru włoskiego, pokrojona w słupki
– czerwona papryka, pokrojona w paski
– łyżeczka mielonego cynamonu
liść laurowy
– 2 łyżki siekanych liści koperku
– 4 łyżki (60 ml) oliwy

Przygotowanie:

    • Połowę oliwy rozgrzać na patelni obsmażyć na niej ziemniaki razem z ząbkami czosnku.
    • Zdjąć ziemniaki z patelni i odsączyć. Czosnek wyrzucić.
    • Na patelnie po smażeniu ziemniaków dodać łyżkę oliwy i kilka minut obsmażyć na niej paprykę oraz koper, tak aby zachowały chrupkość.
    • Zdjąć i warzywa, dodać jeszcze łyżkę oliwy. Zeszklić na niej cebulę.
    • Ogień zwiększyć do maksimum. Dodać wątróbkę i wieprzowinę. Obsmażać je przez kilka minut.
    • Dodać cynamon i liść laurowy. Całość wymieszać i dolać szklankę wody.
    • Wątróbkę dusić około kwadransa, odparowując większość wody.
    •  Do wątróbki dodać ziemniaki i warzywa. Doprawić solą oraz pieprzem i całośc podsmażyć jeszcze kilka minut.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.