Semur (Mięso duszone w ciemnym sosie sojowy)


Semur to nazwa indonezyjskiego dania, którego cechą jest charakterystyczną gotowanie mięsa w Kecap Manis, tutejszym ciemnym, słodkawym i gęstym sosie sojowy. Nazwę wywodzi od holenderskiego słowa smoor oznaczającego duszoną potrawę – tę technikę gotowania kolonizatorzy zaszczepili na wyspach już w XVII wieku. Smak wzmacnia dodatkowo kwaśna pasta tamaryndowca, oraz użycie korzennych przypraw z cynamonem i anyżem gwiazdkowym na czele. Jest to danie charakterystyczne dla Jawy, a sposób przygotowania i zestaw dodatków wskazuje, na wpływy kontynentalne – to rodzaj fuzji kuchni Indonezyjskiej i Chińskiej, gdzie m.in. karmelizowanie mięsa w sosie sojowym jest dość popularne.
Do Semur można używać dowolnego mięsa – na Jawie jest to zwykle wołowina lub drób, a rzadziej baranina, tofu, a nawet warzywa. Szczególnie ceniona jest w rejonie Jakarty, gdzie podawana jest jako potrawa odświętna – m.in. podczas przyjęć weselnych.
Kecap Manis nie jest przyprawą łatwą do dostania, więc można go zastąpić dosładzanym, ciemnym sosem sojowym.

Składniki:

– 600 gr wołowiny, ew. mięsa z udek kurczaka, jagnięciny, wieprzowiny, pokrojone na kawałki
cebula, drobno pokrojona
– 400 gr ziemniaków, pokrojonych
– 2 pomidory, pokrojone
– 3 łyżki kecap manis lub 2 łyżki ciemnego sosu sojowego i 2 łyżeczki brązowego cukru
– kora cynamonu
gwiazdka anyżu
– 6 goździków
– szczypta gałki muszkatułowej
– pół łyżeczki czarnego pieprzu
– łyżka pasty tamaryndowej
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W woku lub dużej patelni rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso i dodać cebulę.
    • Smażyć jeszcze pięć minut, dodać pozostałe składniki, całość wymieszać.
    • Dolać ok. pół litra wody i gotować około pół godziny, aż sos się zredukuje i zrobić się dość gęsty

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film z napisami.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.