Pastel de Higado (Hiszpańska terrina)


Tłumacząc na wprost Pastel de Higado to po prostu ciasto z wątróbki. Hiszpanie słowa pastel używają zarówno do ciast słodkich oraz tych z dodatkiem lub na bazie mięsa (także różnych rodzajów tart). W tym przypadku jest to właściwie rodzaj pasztetu czy też terrine (w zależności od składników sposobu ich przygotowania). Zarówno wieprzowina jak i wątróbka jest siekana i pieczona.
Pastel de Higado to danie typowo wiejskie. Hiszpania nie jadą go jednak wyłącznie jako dodatek do pieczywa. Zwarty w formie pastel można podać na gorąco, z ziemniakami jako danie obiadowe – przypomina to coś co w Polsce znamy jako tzw. Pieczeń Rzymską. To posiłek bardziej zimowy, latem pastel podaje się raczej w lżejszej formie na zimno, jako przekąska.

Składniki:

– pół kg wątroby wieprzowej, posiekanej
– pół kg niezbyt chudej wieprzowiny (np. łopatki), posiekanej ew. zmielonej
– 250 gr boczku, posiekanego
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– mała, dorbno posiekana cebula
– 4 łyżki bułki tartej
– jajko, rozbełtane
– szklanka czerwonego wina
– mała garść siekanej pietruszki
– łyżeczka mielonego ziela angielskiego
– 2 łyżki oliwy
liście laurowe do obłożenia

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.
    • Wszystkie składniki, poza liśćmi laurowymi,  połączyć, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
    • Foremkę do pasztetów wyłożyć folią aluminiową – błyszczącą stroną do wewnątrz i tak aby pozostał kawałek folii do przykrycia.
    • Do foremki wyłożyć masę, na wierzch ułożyć listki laurowe i przykryć aluminiową folią.
    • Piec około 1 – 1,5 godziny w tzw. kąpieli wodnej – foremkę należy ustawić na blasze wypełnionej wrzątkiem.
    • Pastel będzie gotowy, kiedy bo wbiciu wykałaczki zacznie wypływać sok.
    • Upieczone mięso wyjąć i odstawić aby nieco ostygło.

 
Jeśli Pastel jest serwowany na gorąco należy pokroić go na grube plastry i serwować z ziemniakami.

W innym przypadku po ostygnięciu Pastel pozostawić w foremce, docisnąć czymś ciężki i wstawić do lodówki, aby lepiej stężał – wówczas łatwiej da się kroić cieńsze plastry.

Dla uatrakcyjnienia, chociażby wizualnego Pastel można wzbogacać np. dodaniem do masy garści oliwek (w całości ale bez pestek).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.