Szafran


Szafran, czyli znamiona (pręciki) wyrywane z pąków Krokusa (łac. Crocus sativum) uznawany jest za najdroższą przyprawę świata (biorąc pod uwagę gramaturę). Jego historia prawdopodobnie sięga jeszcze Mezopotamii. Najpierw używany był przede wszystkim do barwienia – Fenicjanie farbowali nim welony młodych panien. Do Europy przywieźli go Arabowie w VIII wieku podbijając Hiszpanię. Francuzi poznali go jednak dopiero na wyprawach Krzyżowych, a na Bałkany trafił za pośrednictwem Turków.
Dziś najbardziej znaną potrawą farbowaną szafranem jest jednak włoskie Risotto alla Milanese (trafia także do hiszpańskiej Paelli). Uniwersalność szafranu jest jednak dużo większa: Szwedzi przygotowują ciasteczka szafranowe, trafia też do marsylskiej Bouillabaisse, Hindusi dodają go Biryani, a Rosjanie do wielkanocnego Kuliczu.

Jako tańszy substytut od wieków stosuje się tzw. Indyjski Szafran czyli Kurkumę, tzw. Szafran Łąkowy, a nawet Nagietek.

Przepisy z Szafranem


Tunezja

Aknet (Jagnięcina z rozmarynem gotowana na parze)
Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
Ftir el Euch (Zupa z jagnięciną i warzywami)
Kabkabou (Duszona ryba)
M’Chalouat (Jagnięcina duszona w przyprawach)
Minina (Nadziewana zapiekanka jajeczna)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)

Liban

Shorbet al Dajaj (Bulion z szafranem)

Francja

Aioli (Sos majonezowy z czosnkiem)
Bouillabaisse (Marsylska zupa rybna)
Bullinada (Gulasz rybny z ziemniakami)
Poulettes au Pastis (Kurczak w pastisie)
Rouille (Sos paprykowy)

Hiszpania

Fabada (Potrawka z fasolą)
Pavo en Pepitoria (Potrawka z Indyka/Kurczaka)

Włochy

Brodetto (Zupa rybna)
Risotto alla Milanese
Scapece Gallipolina (Marynowane ryby)
Zuppa di Cozze a Vongole (Małże w sosie)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.