Karni Stobá (Gulasz wołowy z Curaçao)


Stobá to używane na Antylach Holenderskich określenie odnoszące się do wszelkiego rodzaju duszonych potraw. Przede wszystkich tych bazujących na mięsie. Najpopularniejsze jest gulasz z koźliną, czyli Kabritu Stoba oraz wołowe Karni Stobá, poza tym używa się też jagnięciny, a nawet mięsa iguany – to Yuana Stobá (można też spotkać Kolo Stobá z kapustą, a nawet słodkawe Banana Stobá).
Jest to w gruncie rzeczy bardzo prosty przepis – mięso po prostu długo się marynuje w dużej ilości przypraw, a potem niewiele krócej dusi w tym samym sosie. Na samym Curaçao nie ma chyba jednak bardzie popularnej potrawy. W knajpach tradycyjnie serwuje się ją z ryżem, w wersji street food Stobá można dostać zawinięte w placek roti albo w bułce.

Składniki:

– 1 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w dużą kostkę
– słodka papryka, pokrojona
cebula, posiekana
– 3 ząbki czosnku, posiekane
chili drobno posiekane (najlepiej habanero)
– pół litra wołowego bulionu
– łyżka mielonej papryki
– łyżka cukru
– łyżka mielonego kminu
– szczypta gałki muszkatułowej
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Mięso umieścić w misce, dodać czosnek, chili, kmin, gałkę muszkatułową, nieco wody, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na 3 godziny.
    • Do rondla o grubym dnie wsypać cukier, rozgrzać i mieszać aż się skarmelizuje.
    •  Dodać olej oraz masło. Gdy całość się dobrze rozgrzeje wrzucić odsączone z marynaty mięso.
    • Wołowinę dobrze obsmażyć, a gdy będzie rumiana dodać pozostałą marynatę oraz resztę składników (poza bulionem).
    • Całość obsmażyć kilka minut i zalać bulionem.
    • Rondel przykryć, gaz zmniejszyć i całość dusić około 2 godzin (w razie potrzeby uzupełnić płyn).

 
Podając Karni Stobá doprawić go siekaną kolendrą, dymką i jeszcze większą ilością chili (jak ktoś lubi)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych