Ajoblanco / Gazpacho Blanco (Białe gazpacho migdałowo-czosnkowe)


Ajoblanco zwane też czasem Gazpacho Blanco w dużym uproszczeniu można nazwać właśnie Białym Gazpacho. Również i to jest czymś w rodzaju chłodnika zagęszczanego chlebem. Istotę smaku nie stanowią jednak warzywa, ale migdały i czosnek.
Jest to specjalność Andaluzji, takich miast jak Granada, Kordoba, Ameriia czy Malaga, ale popularność zyskało także w sąsiedniej Estramadurze. W przeciwieństwie do większości tradycyjnych, tutejszych potraw nie jest to jednak spadek zostawiony przez Maurów. Historia Ajoblanco sięga jeszcze czasu Cesarstwa Rzymskiego.
Każdego roku 2 września, w miasteczku Almáchar nieopodal Malagi odbywa się święto Ajoblanco.
W zależności od ilości dodanej wody może być to zupa, albo orzeźwiający napój.



Składniki:

– kromka czerstwego chleba bez skórki
– 50 gr blanszowanych migdałów
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– łyżka oliwy
– łyżka białego octu winnego
– łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w malakserze – można też używać miski i blendera. Dolać około litra wody (może być mniej lub więcej, w zależności jak gęstą zupę mamy uzyskać) i całość zmiksować. Wstawić do lodówki, aby je ochłodzić, ew. dodać kilka kostek lodu. W zależności od uzyskanej konsystencji podawać w miseczkach do jedzenia lub w szklankach do picia.

Ajoblanco można podawać się z kawałkami owoców, takich jak winogrona czy też melon.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.