Salmorejo (Gazpacho z pomidorami)


Salmorejo to jeden z wariantów hiszpańskich chłodników w stylu Gazpacho. Także wywodzi się z Andaluzji i podobnie jak znany tutaj Ajoblanco koncepcyjnnie jest jedną z prostszych wariantów Gazpacho. Na dobrą sprawę to pomidory zmiksowane z wodą i dodatkami. Co nieodzowne w tego typu daniach do zagęszczania konsystencji używa się pieczywa – w stosunku do klasycznego Gazpacho jest go zresztą zazwyczaj mniej co powoduje, że jest zupą gęstszą.
Salmorejo to danie charakterystyczne przede wszystkim dla Kordoby. Niekiedy nazywane jest także Ardoria.

Składniki:

– 1 kg pomidorów obranych ze skórki
– 250 gr czerstwego chleba bez skórki (w kromkach)
– 3 ząbki czosnku
– łyżka octu winnego
– łyżeczka soli
– 100 ml oliwy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w malakserze – można też używać miski i blendera. Dolać około 100 ml wody (może być mniej lub więcej, w zależności jak gęstą zupę mamy uzyskać) i całość zmiksować. Wstawić do lodówki, aby je ochłodzić.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.