Smak na… Dynię (Listopad, Tydzień 47)

Dynia wywodzi się z Ameryki Środkowej. Jest to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez amerykańskich Indian: jej nasiona odkryto w datowanych na 8.000 lat p.n.e. grobowcach zlokalizowanych na terenie Meksyku. Podobnie jak papryka także dynia zrobiła karierę na całym świecie.

W kuchni kluczową rolę odgrywają trzy odmiany: piżmowa popularna w krajach anglosaskich, olbrzymia dochodząca do monstrualnych rozmiarów, której rekordowa wagi sięgnęła 766 kg oraz najpopularniejsza dynia zwyczajna –  jej odmianą jest nie tylko np. dynia spaghetti, ale także cukinia oraz patison.

W Europie dynia najpopularniejsza jest na południu, we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii – to stąd wywodzi się  zupa dyniowa Sopa de Moganga.

Nie mniejsze znaczenie ma zresztą na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego. Sporo dań można znaleźć np. w kuchni tunezyjskiej, tak jak przepis na Tbikha gdzie dusi się ją w towarzystwie innych warzyw.

Wraz z odkrywcami Meksyku, Hiszpanami dynia zawędrowała nie tylko do Europy, ale i na Daleki Wschód – obecna jest m.in. w kuchni ich dawnej kolonii Filipin, gdzie dusi się ją w mleku kokosowymGinataang Kalabasa.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.