Smak na… Spaghetti (Sierpień, Tydzień 35)

Spaghetti obok pizzy to najsłynniejsze dziedzictwo kuchni włoskiego południa, przede wszystkim Neapolui Kampanii. A jednak długi cienki makaron za sprawą Arabów najpierw pojawił się na Sycylii – był to XII wiek – i dopiero stąd trafił na stały ląd. Spaghetti rozsławili jednak uliczni sprzedawcy makaronu z Neapolu. To był już jednak wiek XIX kiedy też zaczęła się masowa produkcja tego makaronu. Poza Włochami nie zyskałby jednak pewnie tak wielkiej sławy, gdyby nie emigranci, którzy podobnie jak pizzę szczególnie rozpopularyzowali spaghetti za oceanem.

Jest to przy tym makaron bardzo uniwersalny, pasujący do różnego rodzaju sosów – najprostszy bazuj na czosnku, cebuli i pomidorach. Wbrew powszechniej opinii spaghetti nie serwuje się z sosem bolońskim – to potrawa z północy Włoch, której tradycyjnie towarzyszy tagliatelle. Włosi z południa mają jednak podobne Ragu alla Napoletana. Innym słynnym sosem bazującym na pomidorach jest Puttanesca.
Spaghetti równie dobrze sprawdza się jednak także w sosach bazujących na oliwie, tak jak w przypadku Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.