Poudre de Colombo wbrew pozorom nie jest to miks przyprawowy rodem ze Sri Lanki, ale raczej specjalność kuchni karaibskiej, a w szczególności francuskich Antyli. Używana jest tu dań duszonych, przygotowanych nieco podobnie do curry. W rzeczywistości źródeł zarówno nazwy, jak i samej mieszanki należy się jednak doszukiwać na Cejlonie. Mieszkańcy Colombo, którzy wyjechali na Karaiby na plantację trzciny cukrowej, zabrali swoje tradycje kulinarne i całkiem zręcznie je utrwalili.
Najbardziej znana potrawa do której używa się tej mieszanki to Porc-Colombo.
Poniżej jeden z przepisów na Poudre de Colombo
Składniki:
- łyżka kminu
- łyżka kolendry
- łyżka ziaren ciemnej gorczycy
- łyżka pieprzu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżka soli
Kmin, kolendrę, gorczycę i pieprz uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Ostudzić, połączyć z pozostałymi składnikami i dość grubo zmielić.