Poudre de Colombo / Colombo Powder


Poudre de Colombo wbrew pozorom nie jest to miks przyprawowy rodem ze Sri Lanki, ale raczej specjalność kuchni karaibskiej, a w szczególności francuskich Antyli. Używana jest tu dań duszonych, przygotowanych nieco podobnie do curry. W rzeczywistości źródeł zarówno nazwy, jak i samej mieszanki należy się jednak doszukiwać na Cejlonie. Mieszkańcy Colombo, którzy wyjechali na Karaiby na plantację trzciny cukrowej, zabrali swoje tradycje kulinarne i całkiem zręcznie je utrwalili.

Najbardziej znana potrawa do której używa się tej mieszanki to Porc-Colombo.

Poniżej jeden z przepisów na Poudre de Colombo

Składniki:


Kmin, kolendrę, gorczycę i pieprz uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Ostudzić, połączyć z pozostałymi składnikami i dość grubo zmielić.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych