Ogórek


Ogórek, a właściwie Ogórek Siewny (łac. Cucumis sativus) bynajmniej nie jest warzywem, ale owocem. Jego najbliższych krewnych, czyli wszelkie odmiany melonów, różni jednak to, że są słodkie. Tak jak znaczna część swojego rodzaju wywodzi się z Indii – pierwotne odmiany, będące protoplastami ogórka zlokalizowano u stóp Himalajów. Do Europy dotarł już w starożytności, ale prawdziwą karierę zrobił dopiero na dworze Ludwika XIV, gdzie nastąpił prawdziwy rozkwit przepisów na ogórka. Poza środkiem Europy, gdzie popularne są wszelkie odmiany kiszonych i konserwowanych ogórków, zazwyczaj jada się je świeże.

Największą klasyką ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego są dania na bazie jogurtu, takie jak greckie Tzatziki, turecki Cacik, czy też libański Sherbet Khyar Bi Laban.

Ogórek pojawia się też w większości śródziemnomorskich sałatek: od włoskich Condijun oraz Panzanelli, przez klasyczną grecką sałatkę Horiatiki Salata, aż po tureckie KisirÇoban Salatası oraz bliskowschodnie Salatah Lebanieh i Fattoush.

Ogórek szczególnie silną pozycję ma też na Dalekim Wschodnie, przede wszystkim w Indonezji. Można go spotkać w takich sałatkach jak PasemburGado-Gado/LotekRojak oraz Karedok.

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.