Seler Naciowy


W przypadku selera spożywanie liści i łodyg, było pierwszą formą jego zastosowania – wspomina się o tym już w Staroegispkich księgach. Stąd jeśli chodzi o sposób użycia, można uznać, że Seler Naciowy (łac. Apium graveolens L. var. dulce (Mill.) Pers.) ma dłuższe tradycje niż jego korzenny pobratymiec. W rzeczywistości tradycyjnie od dawna oba występują równolegle – seler naciowy zdominował region śródziemnomorski i wyemigrował do Ameryki, a seler korzenny został się w Europie Środkowej.
Seler naciowy zazwyczaj trafia do sałatek, a także sosów. W kuchni Cajun – na południu USA – razem z cebulą oraz papryką stanowią tzw. Świętą Trójcę.

Przepisy z selerem naciowym


Tunezja

Aknet (Jagnięcina z rozmarynem gotowana na parze)
Chorba Bil Hout (Zupa rybna)
Ftir el Euch (Zupa z jagnięciną i warzywami)
Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)

Turcja

Haşlama (Mięso gotowane)
Pastisio (Makarona zapiekany z mięsem)
Sips (Kurczka w mleku)

Grecja

Fasolada (Grecka fasolówka)
Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
Kreatosoupa (Zupa mięsno-warzywna)

Bałkany

Maneštra (Chorwacka zupa warzywna)

Włoska

Aquacotta Maremmana (Toskańska zupa jarzynowa)
Ciuppin (Zupa-krem rybna)
Coda alla Vaccinara (Potrawka z ogona wołowego)
Intingolo di Fegatini / Sugo di Fegatini (Sos z wątróbek)
Lepre in Civet (Potrawka z Zająca / Królika)
Manzo Brasato / Brasato al Barollo (Wołowina duszona w winie)
Ossibuchi alla Toscana (Gicz cielęca po Toskańsku)
Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
Pasta all’Arrabbiata (Makaron z pomidorami na ostro)
Penne Strascicate (Penne po Toskańsku)
Pici alla Lepre (Makaron z sosem z królika)
Pomarola (Toskański sos pomidorowy)
Ragu alla Bolognese / Pasta alla Bolognese (Sos Boloński)
Ragu alla Napoletana (Sos mięsny z pomidorami i warzywami)
Stracotto (Pieczeń wołowa po toskańsku)
Sugo Finto (Fałszywy sos)
Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)
Vitello Tonnato (Cielęcina w sosie z tuńczyka)

Francja

Boeuf a la Mode (Sztuka mięs)
Creme de Cepe et Cepes Saute (Krem z borowików)
Les Escargots de Bourgogne en Coquille (Ślimaki w maśle ziołowym)
Sauce Bretonne (Sos Bretoński)

Belgia

Waterzooi (Gulasz rybny / Gulasz z kurczaka)

Wyspy Brytyjskie

Boiled Beef and Carrots with Dumplings (Mostek wołowy z marchewką i kluskami)
Raisin and Celery Sauce (Sos selerowy)

Meksyk

Caldo de Pollo (Zupa z kurczaka)
Mancha Manteles (Indyk w owocowym sosie mole)
Mole Amarillo de Res (Wołowina w żółtym sosie Mole)
Mole Colorado (Rojo) de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.