Bietola / Kard Szwajcarski


Bietola (łac. Beta vulgaris subsp. Cicla) to typowo włoskie warzywo liściaste, które jest krewniakiem znanej w Polsce boćwiny (obie są odmianą Buraka Zwyczajnego). Jego druga nazwa – Kard Szwajcarski – została ukuta przez Anglików, ale jej uzasadnienie jest dość problematyczne bo bietola w Szwajcarii jest mało popularna. Co więcej nie wiele ma też wspólnego z samym Kardem (a tę nazwę Anglicy także używają). W porównaniu z nim ma dość delikatne liście, podobne nieco do znanej z dalekiego wschodu kapusty Pak Choy. Niekiedy porównuje się ją również ze szpinakiem. Bietola ma jednak mniej od niego mniej żelaza, przez co jej smak jest także mniej wyraźny.
Jedną z odmian bietoli jest biete.
Substytut: w sposób naturalny jako substytut bietoli można traktować boćwinę, bardziej do niej podobna jest jednak dziś już dość szeroko dostępna azjatycka kapusta Pak Choy.

Przepisy z bietolą


Belgia

Tarte al d’jote (Tarta z burakami liściastymi / boćwiną)

Francja

Tourte de Blettes (Ciasto z burakami liściastymi)

Włochy

Pizzoccheri (Zapiekanka z makaronu gryczanego)
Tortelli Verdi (Pierożki ze szpinakiem/bietolą)

Bałkany

Blitva sa Krumpirom (Botwinka z ziemniakami)

Grecja

Chortomageira (Warzywa duszone)
Spanakopita (Zapiekane pierogi ze szpinakiem)

Turcja

Borani (Duszona fasola z jagnięciną)
Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
Sebzeli Kuzu Kapama (Jagnięcina duszona z warzywami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.