Kapusta Głowiasta


Kapusta Warzywna (łac. Brassica oleracea) to warzywo wywodzące się z basenu morza śródziemnego. Znana była Egipcjanom (którzy od niej zaczynali posiłki) oraz Grekom i Rzymianom. To także oni dostarczają najstarszych doniesień dotyczących kapusty. Cenili ją głównie za mięsisty liście, które dobrze przechowywały się nawet w czasie długiej zimy – i tak jest do dziś. Katon z kolei przekonywał, że świeża kapusta zjedzona przed przyjęciem zapobiega szkodliwym skutkom picia alkoholu.
Odmian Kapusty jest dość sporo (ponad 70, ale w kuchni zastosowanie ma kilka głównych). Poza naturalnie kojarzoną Kapustą Głowiastą (łac. Brassica oleracea L. var. Capitata) mamy oczywiście kapustę włoską, ale do tego samego gatunku należą również brokuły, kalafior, brukselka, kalarepa, jarmuż, a nawet tzw. chiński brokuł zwany Kai Lan.
Najbardziej znana w naszej części Europy kapusta głowiasta na popularności zyskała już w Średniowieczu, szczególnie w Niemczech. Bardzo ważnym składnikiem diety stała się jednak dopiero w XVII wieku. Wówczas zaczęto ją kisić i kapusta z tak wydłużonym terminem przydatności do spożycia stała się jednym z fundamentalnych pokarmów w czasie dalekomorskich podróży – zawarta w niej witamina C dodatkowo zapobiegała szkorbutowie. O jej zapasy szczególnie dbali Holendrzy, którzy także stworzyli jedną z najpopularniejszych surówek ze świeżej kapusty Koolsla, bardziej znana pod zangielszczoną nazwą Coleslaw.
Kapusta Głowiasta ma też swoje kultywaty. Jest to przede wszystkim Kapusta Biała oraz Kapusta Czerwona. Niektórzy wyróżniają też Kapustę Zieloną często utożsamianą jednak z białą, a także kapustę włoską, która w Polsce uznawana jest jednak za jedną z odmian kapusty warzywnej.

Przepisy z kapustą


Irlandia

Corned Beef with Dumplings and Cabbage (Peklowana wołowina z kluskami i kapustą)
Irish Stew (Gulasz Jagnięcy)

Wielka Brytania

Coleslaw (Sałatka z kapusty)

Skandynawia

Får i Kål / Fårikål (Gulasz jagnięcy z kapustą)
Kåldolmar (Gołąbki)

Francja

Choucroute a l’Ancienne (Kapusta z wieprzowiną)
Choux Farcis (Gołąbki)
Eltzekaria (Kapuśniak z fasolą)
– Garbura (Zupa mięsno-warzywna)
Potee Comtoise (Kiełbasa duszona z warzywami)

Czechy

Valašská Kyselica (Wołoski kapuśniak)
Vepřo-Knedlo-Zelo (Wieprzowina z kapustą i knedlami)

Bałkany

Ajmoht / Obara (Słoweńska zupa gulaszowa)
Bosanski Lonac (Bośniacki gulasz)
Jota (Zupa fasolowa)
Lički Kupus (Chorwacki bigos)
Lički Lonac (Baranina duszona z kapustą)
Podvarak (Kapusta kiszona zapiekana z mięsem)

Grecja

Lahanodolmades (Greckie gołąbki)

Turcja

Lahana Corbasi (Kapuśniak)

Tunezja

Berkoukech (Zupa warzywna z kaszą)

Indonezja

Gado-Gado (Warzywa z sosem orzechowym)
Kinilnat (Sałatka warzywna)

Filipiny

Pancit Mami (Bulion drobiowy z kluskami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.