Jicama


Kłębiak Kątowaty (łac. Pachyrhizus erosus) bo tak brzmi polska nazwa Jicamy, to roślina bulwiasta wywodząca się z Meksyku i Ameryki Środkowej, obecnie uprawiana na podobnych szerokościach geograficznych – m.in. w Azji Południowo-Wschodniej (Anglosasi nazywają ją Chinese Turnip czyli Chińską Rzepą). W konsystencji podobna jest do rzodkwi (nazywana jest nawet Meksykańską Rzodkwią) i również ją jada się na surowo – najczęściej w sałatkach (w Meksyku posypuje się ją mieszanką przyprawową Tajin, siekaną chili, kolendrą, czerwoną cebulą oraz skrapia sokiem z limonki). Używa się jej także do przygotowania Sopes, zamiast kukurydzianych placków (przepis na filmie poniżej).
Rzodkiew jest także dobrym substytutem Jicamy.

Nazwa Jícama wywodzi się od Azteckiego xīcama. Inne nazwy zależą od regionu.
Wietnam: Cây Củ Dậu, Củ Sắn, Sắn Nước
Chiny: Bang Kuan, Dòu Shǔ
Filipiny: Singkamas (tutaj serwuje się z pastą Bagoong)
Tajlandia: Man Kaeo
Bangladesz: Shankhalu.
Indie: Mishrikand Kandha
Malezja: Ubi Sengkuang (w Malezji np. używa się go do Rojaku, w Indonezji jest to Rujak)
Indonezja: Bengkuang (tutaj szczególnie popularne jest na zachodzie Sumatry – miasto Padang jest nawet nazywane miastem Bengkuang)

(Sposób na wykorzystanie Jicama do przygotowania placuszków Sopes)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych