Cebula (Ogrodowa / Zwyczajna)


Powszechnie znana i używana Cebula123 to po prostu rodzaj Czosnku – jej łacińska nazwa to Allium cepa (nie chodzi tu o używany jako przyprawa tzw. Czosnek Pospolity, który także jest jednym z gatunków czosnku). Miejscem jej pochodzenia jest Azja środkowa, prawdopodobnie teren dzisiejszego Iranu. Obog Fig i Daktylów jest jedną z najdłużej urzytkowaną rośliną przez ludzi – najstarsze stanowiska archeologiczne datowane są na 5 tys. lat p.n.e. Cebula występuje w kilku kolorach, m.in.:

  • żółtej – najczęściej wystpępującej w takich krajach jak Polska czy też Francja, gdzie jest bazą zupy cebulowej,
  • czerwonej – stosowanej raczej na surowo lub grilowanej, popularnej na południu Europy (nazywana jest też Red-Baron).
  • białej – dość słodkiej (nazywana także słodką), dominującej m.in. w kuchni Meksyku, ale popularną także w Europie (szczególnie we Francji).


Istnieją też odmiany (kultywary) cebuli zwyczajnej. W Polsce najbardziej znane są: Cebula Kartoflanka oraz Cebula Wielopiętrowa.

(Krótki instruktarz jak siekać cebulę)



Przepisy bazujące na cebuli


Francja

– Flammekueche (Placek z serem i cebulą)
– Gratinee de Halles (Paryska zupa cebulowa)

Skandynawia

– Æbleflæsk (Bekon z jabłkami i cebulą)

Wielka Brytania

– Onion Sauce (Sos cebulowy)
– Skirlie / Mealie Jimmy (Kleik owsiany z cebulą)

Włochy

Focaccia
– Polenta con la Cipola (Polenta z cebulą)

Meksyk

– Salsa Criolla (Salsa cebulowa)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.