Bazylia Pospolita


Bazylia pospolita (łac. Ocimum basilicum) zwana też słodką to najpopularniejszy rodzaj bazylii. Obejmuje ona nie tylko znane w Europie bazylie – w tym najbardziej cenioną Genuańską – ale także zioła rosnące w azji południowowschodniej i ameryce – jej odmianą jest Bazylia Tajska oraz meksykańska Bazylia Cynamonowa. Stąd też znane w Polsce duże, gładkie i zielone (niekiedy pofałdowane) liście to nie jedyne jej wcielenie. Na dalekim wschodzie towarzyszy jej barwa fioletowa, poza tym była ona wielokrotnie modyfikowana genetycznie dzięki czemu np. w latach 50’tych powstała Bazylia Opalowa o bardzo intensywny kolorze, używana w przemyśle farbiarskim.
Najbardziej znany sposób zastosowania pospolitej bazylii to przygotowanie sosów i past. Tak jest w Ligurii, gdzie sporządza się popularne na całym świecie Pesto alla Genovese dodawane do makaronów, a także w sąsiedniej Prowansji – tutejsze Pistou dodaje się do zup, mięs, a także smaruje nim chleb.


Przepisy z Bazylią Pospolitą


Francja

Pistou (Pasta bazyliowa/Zupa z pastą bazyliową)
Thon Sauce Verte (Tuńczyk w zielonym sosie)

Włochy

Condijun / Condiggion (Sałatka Ligurysjka)
Melanzane alla Parmigiana (Bakłażan zapiekany)
Minestra Maritata (Zupa małżeńska)
Pancotto (Zupa chlebowa)
Pesto alla Genovese (Pesto z bazylii)
Pitta coi Pomodori (Placek drożdżowy z pomidorami)
Pollo alla Potentina (Potrawka z kurczaka)
Ragu alla Napoletana (Sos mięsny z pomidorami i warzywami)
Sugo Finto (Fałszywy sos)
Tiella di Pasta Calabrese (zapiekany makaron po Kalabryjsku)
Tiella di Verdure (Zapiekanka warzywna)
Trenette al Pesto (Makaron z bazyliowym pesto)

Grecja

Ntomatosoupa (Grecka zupa pomidorowa)
Saganaki (Zapiekana Feta)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.