Tagliatelle


Tagliatelle to najbardziej znany makaron wywodzący się z Bolonii. Jest klasycznym dodatkiem do tutejszego Ragu alla Bolognese. Generalnie Tagliatelle to długie wstążki o szerokości od 6 do 8 mm – w 1972 stowarzyszenie Confraternita del Tortellino oraz l’Accademia Italiana della cucicna złożyły w bolońskiej Izbie Handlowej złoty wzorzec Tagliatelle o szerokości 7 mm (to wymiar w stanie surowym, po ugotowaniu powinien być o 1 mm szerszy).
Nazwa pochodzi od czasownik tagliare czyli ciąć. Popularny dziś w Molise i Basilicacie Tagliolini jest traktowany jako odmiana Tagliatelle, jest od niego jednak nieco węższy – końcówka -ini to włoskie zdrobnienie. Nie mniej to on był wymyślony jako pierwszy. Według bolońskiego podania działo się to w 1478 roku podczas ślubu Lukrecji d’Este z synem Signiora Bolonii Annibalem II Bentivoglio. Kucharz zainspirowany fryzurą księżnej stworzył właśnie Tagliolini.
Optymalne wymiary i popularności Tagliatelle powodują, iż jest to makaron najczęściej przygotowywany jako świeży. Również z myślą o nim produkowane są domowe maszynki do makaronu.
W Parmie Tagliatellę przygotowuje się z mieszanki mąki pszennej oraz kasztanowej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.