Pomarola (Toskański sos pomidorowy)


Pomarola, najprostszy z możliwych sosów pomidorowych, wywodzi się z Toskanii. Jako klasyk kuchni opanował jednak całe Włochy i jest do dziś traktowany jako podstawowy sos pomidorowy stanowiący m.in. jako bazę do kolejnych dań. Przepis dotyczy ok. pół kg pomidorów i jest to po prostu pewien wyznacznik proporcji warzyw i dodatków.

Składniki:

– puszka pomidorów
– 1 cebula grubo posiekana
– 1 marchew grubo posiekana
– 1 łodyga selera naciowego grubo posiekana
– ząbek czosnku grubo posiekany
– łyżka natki pietruszki
– łyżka siekanej bazylii
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka cukru

Przygotowanie:

    • Na oliwie krótko podsmażyć cebulę, marchew, seler oraz czosnek (około 5 minut).
    • Dodać pomidory i resztę składników. Całość dusić powoli około trzech kwadransów.
    • Zwykle na koniec sos przeciera się przez sito lub mieli blemderem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.