Pappa al Pomodoro (Chlebowa zupa pomidorowa)

Pappa al Pomodoro to obok Panzanelli najsłynniejszy przykład tzw. biednej kuchni toskańskiej. Również w przypadku tej zupy chodziło o sposób na zutylizowanie czerstwiejącego chleba. Także tutaj wzbogaca się go pomidorami, tyle że w tym przypadku nie jest to świeża mieszanka, ale gotowana zupa.


Składniki:

– 1 kg pomidorów obranych ze skórki, wypestkowanych i pokrojonych
– 3 drobno posiekane ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 100 ml oliwy
– pół kg białego pieczywa, czerstwego porwanego na kawałki
– łyżka posiekanej bazyli

Przygotowanie:

    • Na oliwie kilkadziesiąt sekund podsmażać czosnek oraz liście laurowe.
    • Dodać bułkę i mieszając smażyć dalsze 3 minuty
    • Dodać pomidory i około 400 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować około kwadransa.
    • Przed podaniem dodać bazylię i skropić oliwą

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.