Pizza Ebraica d’Erbe (Żydowska pizza)

Szczególnie silny napływ Żydów do Rzymu zaczął się w X wieku. Do XVI wieku ich życie kwitło. Później Żydzi zostali zamknięci w getcie, a po II Wojnie Światowej w dawnej dzielnicy żydowskiej pozostało już tylko 100 rodzin. Z jednej strony Żydzi wpływali na kuchnię Włochów, a z drugiej sami adaptowali wiele przepisów. Tak stało się z popularną także w Lacjum pizzą, choć i ta została przez nich istotnie zmieniona – ciasto Pizza Ebraica d’Erbe nie tylko zostało pozbawione drożdży ale jest składane w rodzaj tarty.
W Rzymie spotkać można też całkiem inną Pizzę Ebraica, która jest rodzajem słodkiego ciasta nadziewanego bakaliami.

Składniki:

– 450 gr słonego kruchego ciasta
– 700 gr zielonego groszku
– 400 gr szpinaku pokrojnego w paski
– 3 serca karchochów pokrojone w plasterki (w wodzi z cytryną)
cebula drobno posiekanan
– pęczek pietruszki drobno posiekananej
– 4 łyżki oliwy
– 2 jajka

Przygotowanie:

    • Na dużej patelnie rozgrzać oliwę i usmażyć na niej wszystkie warzywa. Na koniec zdjąć je z ognia, dodać jajka, posolić, popieprzyć i wszystko dobrze wymieszać.
    • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C.
    • Z ciasta uformować dwa placki – większy i mniejszy.
    • Większym plackiem wyłożyć formę na tartę.
    • Na placku ułożyć wszystkie warzywa i przykryć mniejszym plackiem. Zlepić brzegi i wierzch nakłuć widelcem.
    • Piec około trzech kwadransów.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.