Pasta all’Amatriciana / Pasta alla Gricia (Makaron z boczkiem i pomidorami)



Ta pasta wywodząca się z leżącego w Lacjum miasteczka Amatrice pierwotnie w ogóle się tak nie nazywała i też inaczej się ją przyrządzało. W tych regionach przez wielki makaron podawało się z Guanciale (wieprzowym policzkiem) oraz posypany serem Pecorino Romano – podobny był do rzymskiego Bavette alla Carrettiera. Wówczas danie nazywało się jednak alla Gricia od nazwy miasteczka Grisciano. W XVIII wieku w Amatrice zaczęto dodawać do niej pomidory i w tej postaci makaron ten podbił Rzym. Dziś jest jedną z najsłynniejszych past na świecie, podczas gdy makaron alla Gricia pozostał produktem lokalnym znanym raczej w centrum Włoch. W Amatrice wciąż robi się go z Guanciale, ale w pozostałych częściach Włoch używa się już po prostu boczku.

Składniki:

– 350 gr makaronu bucatini lub spaghetti.
– 200 gr boczku grubo posiekanego
– 2 puszki pomidorów
cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane- 200 gr boczku
– 2 łyżki oliwy
– 100 gr tartego pecorino romano

Przygotowanie:

    • Na oliwie lekko zrumienić boczek, cebulę i czosnek.
    • Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem. Dusić około kwadransa.
    • W międzyczasie ugotować makaron al dente.
    • Sos połączyć z makaronem i dodać ser. Całość podsmażyć i zamieszać.

 
(Poniżej Bucatini all’Amatriciana w wykonaniu Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.