La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)



La Potee Lorraine to najbardziej tradycyjne danie obiadowe jadane w Lotaryngii. Jego bazą jest wieprzowina, ulubione mięso mieszkańców pogranicza Francji i Niemiec. Ta jednogarnkowa potrawa z tego też względu można się doszukiwać w niej nawiązać do niemieckiego Eintopf. Istnieją także inne jego warianty, m.in. Potée au Lentilles z dodatkiem soczewicy oraz Potée ou Chou Frisé z jarmużem.

Składniki:

– kość z szynki
– 0,5 kg łopatki wieprzowej
– 250 gr boczku
– 3 wędzone kiełbasy
– 0,5 kg białej fasoli namoczonej przez noc
– 12 średnich ziemniaków
– główka kapusty włoskiej
– 12 marchwi
– 6 białych buraków (niekoniecznie)
cebula

Przygotowanie:

    • Mięso, wędlinę i fasolę włożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny.
    • Do garnka dodać warzywa i gotować dalsze 1,5 godziny.
    • Wyjąć warzywa odsączyć i ułożyć na półmisku. Mięso i wędliny pokroić i ułożyć na warzywach.
    • Rosół przecedzić i podawać jako zupę.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.