Comte


Comte czyli francuska wersja Gruyera (nazywany jest zresztą za Gruyer de Comte), jak przystało na jeden z najsłynniejszych serów świata ma długo historię. O żółtym serze z Jury pisał już Pliniusz Starszy. Jest to zresztą jeden z pierwszych serów objętych ochroną regionalną – stało się to już w 1952 roku. Za jego smak odpowiadają przede wszystkim krowy rasy Montbeliarde. To one pasąc się na łąkach Jury, bogatych w trawy i zioła (karmienie paszą z silosów jest w tym względzie zakazane), dają niezwykle smaczne i tłuste mleko.
Comte produkuje się z surowego mleka z użyciem naturalnej cielęcej podpuszczki. Dojrzewa od 3 miesięcy do dwóch lat. Czas nadaje mu łagodności i aromatu. Przed wprowadzeniem na rynek każda partia sera jest kontrolowana przez specjalną komisję, która ocenia czy przysługuje mu znak AOC.
Najbardziej znanymi daniami w których wykorzystuje się Comte jest zapiekana kiełbasa Gratin Morteau oraz Ballotine de Vollaile au Comte.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.