Vacherin Fondue


Tak jak Szwajcarzy uwielbiają robić swoje Fondue mieszając sery w rondelku, tak francuscy mieszkańcy Jury po drugiej strony granicy swojego Vacherin zapiekają wprost w sosnowym pudełku w którym dojrzewał. We Francji zwyczaj ten przeniósł się zresztą na inne sery, w szczególności popularny Camembert, które również pakuje się w sosnowe pudełka.

Składniki:

Vacherin w drewwnianym pudełku
– ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasteki
– 2 łyżki białego wina, najlepiej z Jury

Przygotowanie:

    • Pół godziny przed zapiekanie ser wyjąć z lodówki i odpakować
    • Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Ser owinąć folią aluminiową, ponakłuwać ją razem z serem i w te miejsca powkładać plasterki czosnku. Całość podlać jeszcze winem
    • Zapiekać 25 minut, a później podawać z bagietkami.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.