Persillade (Pasta z pietruszki)


Persillade to popularna przede wszystkim na południu Francji, w Prowansji pasta przygotowana na bazie pietruszkiperisle po francusku znaczy właśnie pietruszka. Nie jest to zresztą miejscowy koncept, ale raczej mieszanka charakterystyczny dla całego morza śródziemnego – we Włoszech mammy np. do czynienia z Gremolatą wzbogaconą cytryną, a podobna pasta używana jest także w Grecji. Porównać z nią można nawet libański Tabbouleh, gdzie również pietruszka odgrywa jedną z głównych ról. Podobne jest zresztą zastosowanie świeżość pietruszki ma wzbogacać smak mięs i ryb.

Składniki:

Podstawowe składniki: pęczek pietruszki i 8 ząbków czosnku; Opcjonalnie można dodać kilka liści: szałwi, trybuli lub estragonu (jak na poniższym filmie).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki drobno posiekać i dokładnie wymieszać.

(Poniżej Raymod Blanc używa Persillade do doprawienia jagnięcej wątróbki.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.