Salad Niçoise (Sałatka Nicejska)


Choć nominalnie nicejska, Salad Niçoise ta jest powszechna na całym lazurowym wybrzeżu. Popularność zdobyła zresztą najpierw w Montpellier, pod koniec XIX wieku. Światowa jej sława przyszła jednak dopiero kiedy w amerykańskiej telewizji przygotowała ją gwiazda kuchni telewizyjnej Julia Child (jej przepis na filmie).

Składniki:

– 2 cienkie steki z tuńczyka
– 250 gr oczyszczonej fasolki szparagowej
– liście z główki sałaty rzymskiej
– 3 duże jaja gotowane na twardo pokrojone na ćwiartki
– 2 pomidory pokrojone w ósemki
– 50 gr anchovis
– 55 gr czarnych oliwek
– ząbek czosnku
– łyżka octu winnego
oliwa

Przygotowanie:

    • Przygotować czosnkowy sos: w malakserze lub blenderem zmiksować na gładko 4 łyżki oliwy, łyżkę octu, ząbek czosnku oraz pierz i sól do smaku.
    • Fasolkę około 3 min. blanszować we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski, polać sosem czosnkowym. Odstawić aby wystygłą i wchłonęła sos.
    • Mięso po jednej stronie posmarować oliwą i oprószyć pieprzem. Rozgrzać mocno patelnię (najlepiej grillową) i około 2 minuty smażyć na niej steki. W międzyczasie oliwą posmarować drugą stronę tuńczyka, oprószyć pieprzem i obrócić mięso na patelni. Smażyć kolejne 2 minuty.
    • Podać sałatkę: Na spód dużej salaterki ułożyć sałatę, na nią fasolkę odsączoną z sosu i tuńczyka podzielonego na kawałki. Na końcu posypać to jajkami, pomidorami i anchovis. Polać sosem czosnkowym pozostałym pod odsączeniu fasoli.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)



(A na kolejnym filmie Sałatkę Nicejską przygotowuje Julia Child)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych