Pivní Hovězí Guláš (Gulasz piwny)



Gulasz wiadomo, jest specjalnością Węgier: zupa pasterzy z panońskiej puszty. To jednak równocześnie klasyczny fenomen silnie powiązanej kulturowo Europy Środkowej, który zdobył powszechną popularność we wszystkich ościennych krajach – co prawda bardziej w formię mięsa z zawiesistym sosem niż zupy, co nota bene raczej wskazuje na proste zapożyczenie nazwy niż przeniesienie kulinarnego konceptu. Silnym katalizatorem była tu monarchia Austro-Węgierska integrująca znaczną część środka Europy. W ten sposób gulasz dotarł także do Czech. Tutaj nadano mu rzecz jasna nieco własnej specyfiki. Przede wszystkim do duszenia zaczęto używać piwa, a po za tym na równi z wołowiną (Hovězí), do jego przygotowania stosowano znacznie popularniejszą w Czechach wieprzowinę (Vepřovy). Jest tu też nieodzowny dla czeskiej kuchni kminek.
Pivní Guláš serwuje się tu zazwyczaj z knedlikiem i piwem – tym samym na którym był duszony.

Składniki:

– 0,5 kg wołowiny (ew. wieprzowiny) pokrojnej w kostkę
– 2 cebule posiekane na półtalarki
– 0,5 l piwa pilzeńskiego
– kromka pokruszonego razowego chleba
– 2 łyżki smalcu
– łyżka łagodenj papryki w proszku
– łyżeczka kminku

Przygotowanie:

    • Cebulę zrumienić na smalcu.
    • Mięso opruszyć papryką i dodać do cebuli. Smażyć 10 minut.
    • Dodać kminej i połowę piwa. Dusić pod przykryciem około 45 minut.
    • Chleb razowy wymieszać z resztą piwa, dodać do mięsa. Posolić i popierzyć. Gotować jeszcze kwadrans
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.