Ntomatokeftedes / Tomatokeftedes (Pulpety z pomidorów)


Ntomatokeftedes czy też Tomatokeftedes to greckie pulpeciki z pomidorówtomato to rzecz jasna określenie pomidorów, a Keftedea to tutejsza nazwa pulpetów. Przepis ten wywodzi się z Santorini i tam jest najbardziej popularny. Na wyspie zwykle używa się miejscowych pomidorów czereśniowych, soczystych i słodkich dzięki wulkanicznym glebom wyspy. Do Ntomatokeftedes nie trzeba jednak używać zwykle nieco wodnistych pomidorów świeżych. Bardzo ciekawą jest zaprezentowana na filmie propozycja użycia suszonych pomidorów, które mają znacznie intensywniejszy smak i aromat.

Składniki: 2 słoiki odsączonych i posiekanych suszonych pomidorów, posiekana cebula, 3 ząbki czosnku, garść pietruszki i mięty, 2 łyżki oregano oraz tymianku, półtora szklanki mąki i szklanka wody, olej do głębokiego smażenia

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.