Sips (Kurczka w mleku)


Ten przepis na kurczaka duszonego w mleku to element kuchni czerkieskiej wniesiony do tureckiej tradycji kulinarnej. Mieszkający na Kaukazie, na wybrzeżu Morza Czarnego Czerkiesi przez większość swej historii ścierali się z Imperium Otomańskiem prącym na północ w stronę Rosji. Mimo to przejściowo dostali się pod Turecką władzę i byli nawet wykorzystywani w imperianlnej armii – znani z waleczności wchodzili m.in. w skład gwardii sułtańskiej. Największe wpływy kulturowe Czerkiesów pozostały na turecki wyrzbeżu Morza Czarnego w okolicach takich portów jak Samsum czy Trabzon gdzie byli deportowani. I to właśnie tutaj najsilniejsza jest tradycja przygotowania Sipsu.

Składniki:

– 4 ćwiartki z kurczaka
– 10 ząbków czosnku
marchewka, pokrojona na kilka kawałków
cebula przekrojona na cztery
– łodyga selera naciowego, pokrojona na kilka kawałków
– 3 listki laurowe
– 1 litr mleka
– łyżka mąki
– pół łyżeczki czerwonej, suszonej papryki
– 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Kilka minut podsmażyć na niej marchewkę, cebulę, seler i 8 ząbków czosnku, aż się zrumienią.
    • Dodać kurczaka, zrumienić go z obu stron i zalać wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki. Dodać liście laurowe, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około godziny.
    • Wyjąć z garnka kurczaka. Mocno zredukować wywar. Dolać litr mleka, zagotować.
    • W drugim rondlu na dwóch łyżeczkach podsmażyć mąkę. Wlać do rondla wywar z mlekiem, przelany przez durszlak, tak aby odcedzić warzywa.
    • Do rondla włożyć z powrotem kurczaka, zalać mlekiem i dusić bez przykrycia jeszcze kwadrans.
    • Na małej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Zdjąć ją z ognia i wymieszać z papryką.
    • Kurczaka serwować polanego dużą ilością mlecznego sosu oraz skropiony oliwą z papryką.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych