Kuchnia Tajska


Veneto

Tajlandia to dziś jedna z popularniejszych destynacji kulinarnych. Jeśli chodzi o kuchnię sam kraj nie jest jednak jednolity. Mleko kokosowe tak charakterystyczne dla kaeng czyli tutejszych curry, to przede wszystkim domena, nadmorskiego południa, gdzie dominują też owoce morza. Na północy pokrytej dżunglą przeważa mięso z duża ilość zielonych warzyw, a wschód należący do dawnego królestwa Khmerów, jest uznawany za najuboższą część kraju. Kulinarny sercem kraju jest jednak Bangkok, który nie tylko integruje wszelkie gastronomiczne tradycje Tajlandii, ale leży na nizinie rzeki Menam, jednym z najżyźniejszych terenów na świecie. To tutaj zbiegają się cztery główne smaki rządzące tajską kuchnią: słodki jaki daje mleko kokosowe, słony zapewniane przez sos rybny, kwaśne limonki oraz trawę cytrynową i oczywiście dające ognia ostre chili.

Smaki


Sosy i pasty

Nam Phrik Kaeng (Pasty curry)

Papryczki chili

Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza



Przepisy


Przystawki i dania śniadaniowe

Sałatki i dania bezmięsne

Zupy

Dania z makaronu

Dania z ryży

Kaeng (tajskie curry)

Ryby i owoce morza

Mięso i drób

Porady