Kuchnia Malezji i Singapuru


Veneto

Malezja i przyległy do niej Singapur to prawdziwy kulinarny tygiel. Zawieszona jest między tradycjami gastronomicznymi dalekiego wschodu – to przede wszystkim wpływy położonej na północ Tajlandii oraz ogromnej chińskiej diaspory – oraz środkowego wschodu: Indie przez wieki były źródłem ogromnej emigracji, która w znaczącym stopniu ukształtowała demografię dzisiejszej Malezji. Do tego dochodzi jeszcze muzułmański charakter kraju, który ogranicza swobodę użycia mięsa. Dominują tu więc gęste sosy typu curry, dania z ryżu oraz makaronu rozpowszechnione głównie przez Chińczyków.

Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Ryby i owoce morza

Napoje



Przepisy


Przekąski

Sałatki

Zupy

Dania z ryżu

Dania z Makaronu

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób