Kuchnia Libanu i Lewantu


Veneto

Lewant to nazwa wymyślona przez Włochów dla określenie wschodniego skraju Morza Śródziemnego (wł. levante znaczy wschód). Poza samym wybrzeżem z Libanem jako miejscem kluczowym, geograficznie obejmuje także Syrię oraz Jordanię. Jest to więc kuchnia stricte Arabska w której dominują drobne przekąski znane pod wspólną nazwą meze. Sprzyja temu gorący klimat, który sprzyja też używaniu dużej ilości przypraw – maskowały niedostatki świeżości mięsa. Słynne są tutejsze mieszanki przyprawowe Za’atar czy też Baharat oraz tak charakterystyczne dodatki jak np. Sumak Ze względu na obfitość wód wschodniej części morza śródziemnego istotnym elementem tutejszej kuchni są także ryby.

Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Mięso i Wędliny




Przepisy


Meze i Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób