Kuchnia Tunezyjska


Veneto

Tunezja to jeden z krajów tzw. Maghrebu czyli rejonu północno-zachodniej Afryki. Z kulinarnego punktu widzenia tworzy właściwie jeden kompleks z sąsiadującą Algierią i położonym nieco dalej Marokiem. Wspólnych jest wiele potraw, technik przygotowania, a przede wszystkim ingrediencji – jagnięcina/baranina jako mięso numer jednej, przyprawy kminem i kolendrą na czele i węglowodanowe dodatki w postaci placków oraz kasz, takich jak kuskus, szczególnie popularny akurat w Tunezji (traktuje się go jak danie narodowe). Są też istotne różnice np. Tajine. W Europie bardziej znany jest ten rodem z Maroko, czyli potrawa duszona w specjalny stożkowym naczyniu. A Tunezyjczycy tak określają zapiekanki z dodatkiem jaj. Mają też swoje unikatowe specjały takie jak Harissa, pasta chili obecna przy większości dań – znaczna ich część to mięso i warzywa duszone w pomidorach (to spadek po Arabach przybyłych tu z Hiszpanii), doprawiane właśnie Harissą.

Smaki


Przyprawy, smaki i techniki

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje



Przepisy


Przystawki

Zupy

Cous-Cous

Tajine

Dania Warzywne

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Porady