Kuchnia Grecka


Veneto

Kryzys, nie kryzys, kuchnia Grecji pozostaje jedną z najpopularniejszych tzw. kuchni świata. Jej wizytówką, tak jak w przypadku wielu innych śródziemnomorskich krajów, pozostaje świeżość, lekkość i prostota. Tę pierwszą gwarantują zioła z miętą (diosmos) na czele oraz cytrusowe smaki, takie jak we wszechobecnym sosie Avgolemon. Lekkość Grecja zawdzięcza przede wszystkim obfitości warzyw, szczególnie tych zielnych zwanych tu Horta. Na tle europejskiego mleczarstwa lekkie są tu zresztą nawet sery – kilka z nich, takich jak Mizithra to sery serwatkowe. Prostota ujawnia się przede wszystkim w ogromnej ilości Meze, drobnych przekąsek, do których menu w upalne dni można wręcz ograniczyć. Tym z kolei co nieoczywiste to duża ilość dań mięsnych, które w rzeczywistości dominują grecką kuchnię. Duszonych z warzywami potraw takich jak StifadoCapama czy też Giouvetsi, które ujawniają silne związki Peloponezu ze sztuką kulinarną pozostałych krajów bałkańskich.

Smaki


Smaki, przyprawy etc.

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje



Przepisy


Meze i Przystawki

Pilaw

Zupy

Dania warzywne

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Porady