Kuchnia Bałkańska (b. Jugosławii)



Bałkany czy też Półwysep Bałkański to duży obszar południowo-wschodniej Europy, który poza byłą Jugosławią obejmuje także Bułgarię oraz Grecję. Tu skupiamy się jednak tylko na wycinku tego rejonu – terenom byłej Jugosławii, które wspólne, silne więzi kulturowe. W bardzo istotny sposób przejawiają się także w kuchni.  Szczególnie dużo podobieństw uda się znaleźć w kulinarnej sztuce Chorwacji oraz Serbii, a także leżącej między nimi Bośni i Hercegowiny. której połowę ludności stanowią sami Chorwaci oraz Serbowie.  Nieco dalsza od nich jest Słowenia (nominalnie znajduje się poza półwyspem bałkańskim), która w odróżnieniu od reszty b. Jugosławii nie znajdowała się pod wpływem Imperium Osmańskiego.


Smaki


Smaki, przyprawy, etc.

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje

Przepisy


Przystawki i zakąski

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób