Kuchnia Turecka


Veneto

Turcja, która usadowił się pomiędzy wschodem i zachodem jest rodzajem łącznika kulinarnego między tymi dwoma światami. Z jednej strony ma ogromnie wiele wspólnego z kuchnią Grecji i innych krajów bałkańskich, ale jednocześnie kuchni wybrzeża lewantyńskiego – dotyczy to m.in. całej długiej listy tzw. meze. Poza tym kumuluje wszystko co w kuchni śródziemnomorskiej kluczowe, czyli świeże warzywa takie jak pomidory, bakłażany czy cukinię, zioła (np. pietruszka) oraz sery. Orientalnych smaków nadają jej przede wszystkim przyprawy takie jak kmin czy cynamon (tzw. pieprz turecki to w rzeczywistości chili), a wspólne z kuchnią arabską poza samymi potrawami jest m.in. użycie kasz takich jak bulgur czy kuskus. Poza tym niebywale ważną rolę odgrywa tu jogurt, którego sama nazwa wywodzi się z języka tureckiego.



Przepisy


Meze i Przystawki

Zupy

Pilav

Dania warzywne

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Porady