Toskania


Veneto

Toskania to kraj żyzny. Stąd w tutejszej kuchni tak znaczący udział warzyw, szczególnie tych liściastych, wśród których jarmuż cavolo nero jest bardzo charakterystycznym przedstawicielem. W samych Włoszech Toskania znana jest też jako rejon uprawy fasoli –  istnieje nawet rodzima jej odmiana Toscanelli. Z połączenia tych składników rodzą się zresztą słynne na cały świat warzywne zupy Minestrone. Charakterystyczny jest też fakt, iż na dużą skalę nie uprawia się tu pszenicy durum – nie dominuje więc makaron, ale pieczywo. Toskania to jednak nie tylko kuchnia rustykalna, zamożna Florencja kojarzy się przede wszystkim ze swoimi stekami Bistecca alla Fiorentina.

Smaki


Pasty, Sosy i Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Alkohole


Przepisy


Insalata (Sałatki)

Antipasti (Przystawki)

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)