O Notatniku


Cała praca nad Notatnikiem zaczęła się w 2006 roku. Początkowo wynikało to z fascynacji różnymi odmianami chili i chęcią skatalogowania ich odmian różniących się miejscem pochodzenia, wyglądem, a przede wszystkim ostrością. Wówczas miał to być zresztą tylko wpis do Wikipedii. Ale dlaczego tylko chili? Przydałoby się uporządkować wiedzę o wszystkich ziołach i przyprawach. No i jeszcze dochodzą warzywa. Ale jeśli organizuje się tak szeroki krąg poszukiwań, to wypadałoby dobrać przepisy jakie w zależności od kraju i tradycji robiły użytek z zebranych ingrediencji. No i tak powstał już pomysł zrobienia całego, niezależnego Notatnika. Coś w rodzaju elektronicznej książki kucharskiej, która zastąpi wszelkie tradycyjne „kuchnie świata”, a będzie jeszcze o tyle lepsza, że interaktywna no i materiały video z manualami można do niej dołączyć.
Od początku chodziło o osadzenie kuchni w bardzo konkretnych kontekstach kulturowych. Stąd przepisy wyłącznie tradycyjne, lokalne, ze swoją historią. Stąd też wszelkie dodatki charakterystyczne dla kuchni takie jak sery, wędliny czy też rodzaje pieczywa. Tak żeby zmapować swego rodzaju etnokulinarium.

Redakcja
email: redakcja@notatnikkuchenny.pl