Wąziutka Alzacja i pękata Lotaryngia to odwieczny teren sporny między Francją, a Niemcami. Pierwotnie należące do Cesarstwa Niemieckiego w XVII uległy wpływom sąsiadów z Południa. Alzacja przypadła Francji na mocy pokoju Westfalskiego, a Lotaryngia w skutek tzw. Wojny o sukcesję Polską. Spór między Augustem III i Stanisławem Leszczyńskim ogarnął pół Europy – wojna toczyła się od Polski, przez Niderlandy, aż po Sycylię – a jednym z jej konsekwencji była intronizacja Leszczyńskiego na tron Lotarnygii (po jego śmierci teren przejął zięć, Ludwik XV). Od tego czasu wpływy Francuskie, szczególnie w kuchni, zrobiły się bardzo silne. Z punktu widzenia całego kraju najważniejszy produkt Alzacji to Foie gras, gęsia wątróbka wykorzystywana m.in. do przyrządzania pasztetów, z których słynie zresztą cały rejon. Poza granicami najbardziej znane danie to Quiche Lorrain, ale prawdziwą wizytówką pozostaje kapuściane Choucroute, którego związków z kuchnią Niemiec nie da się ukryć.
Przystawki
- Bouchée à la reine (Paszteciki z pieczarkami i kurczakiem)
- Flammekueche (Placek z serem i cebulą)
- Pate de foie gras (Pasztet z gęsich wątróbek)
- Quiche Lorraine
- Salade de cervelas (Sałatka z kiełbasy)
- Tourte Lorraine (Pasztet wieprzowy zapiekany w cieście)
- Vol-au-vent (Paszteciki z pieczarkami i kurczakiem)
Mięso i Drób
- Baeckeoffe (Zapiekanka mięsno-warzywna)
- Choucroute a l’ancienne (Kapusta z wieprzowiną)
- Poulet au riesling / Coq au Riesling (Kurczak w Rieslingu)
- La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)
Smaki
Sery i nabiał
Wędliny
Mięso
- Foie gras (gęsia wątróbka)
- Sueri nierli (nerki marynowane)